DİYABET FARKINDALIĞI PROGRAMI

Her yıl 14 Kasım’da Dünya Diyabet Günü ile farkındalık yaratılarak toplum bilincinin sağlanması amaçlanıyor. Bu gün dolayısıyla Sağlık Yüksekokulu, Hemşirelik Bölümü  öğrencileri  katkılarıyla hazırlanan “Diyabet Farkındalığı Programı”, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülbu Tanrıverdi akademisyenler ve öğrencilerin katılımı ile Troia Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından söz alan Sağlık Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Arife SİLAHÇILAR, Türkiye’de 7 milyon 112 bin 622 tane diyabet hastası olduğunu,  diyabet hasta sayısının ülkemizde 10 yılda yüzde yüzlük bir artış gösterdiğini belirterek bu sayının 2035 yılında 12 milyonun üzerine çıkmasının beklendiğini vurguladı.

“Farkında Olursak Değiştirebiliriz”. Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülbu TANRIVERDİ ise hastalıkların, sağlık problemlerinin farkında olmanın önemine değinerek; “Bir değişim sağlamanın en büyük gücü o konuyla ilgili bilinçli ve farkında olmaktır. Farkında olmadığımız bir şeyi değiştirmemiz mümkün değildir” dedi.

Yaşamın en temel unsuru sağlıktır diyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet ERDEM;  “İnsanlık tarihi boyunca çok sayıda hastalık ortaya çıkmış, gelişen bilim ve teknoloji ile bu hastalıkların çözümleri de yıllar içinde bulunmuştur. Hastalıklarla ilgili bireylerin bilinç düzeyinin artırılması, hastalığa yakalanma düzeyini azaltabileceği gibi, çözümü için de yol açıcı olacaktır. Bu bağlamda bu çağın en önemli hastalıklarından biri olan ve ülkemizde hızla artan diyabet hastalığı ile ilgili farkındalığın artırılması çok önemli” dedi.

Program, Arş. Gör. Hilanur DEMİR’in “ Verilerle Dünyada ve Türkiye’de Diyabet” konulu sunumu ile devam etti.

“Diyabet bu kadar hızlı artarken halkımız diyabet konusunda ne biliyor ve ne düşünüyor? “ Sorularının yanıtlarını arayan öğrencilerimiz, Halk Bahçesi ve İskele meydanında yapmış oldukları sokak röportajını izleyiciye sundular.

Ardından,  hemşirelik 3. Sınıf öğrencisi Gülşah SAVRAN KURU; “Tip 1 ve Tip2 diyabet hasta/hasta yakınları neler yaşıyor”. Kişilerin tecrübelerini aktarmaları için yapılmış olan röportajı  sundu.

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Abdullah OYMAK’ın üstlendiği ve Sağlık Yüksekokulu hemşirelik bölümü  öğrencilerinin rol aldığı “Arkadaş Ol” temalı kısa film gösterimi ardından program sona erdi.