Hemşirelik Haftası Etkinlikleri Gerçekleştirildi

12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası Sağlık Yüksekokulu Müdürü ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç.Dr. Gülbu TANRIVERDİ’nin koordinatörlüğünde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Etkinliğe ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel ACER, Araştırma ve ÇOMÜ Uygulama Merkezi Başhemşiresi Nazmiye SINMAZ yanı sıra Sağlık Kurumlarını temsilen Yönetici Hemşireler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını  ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu  Müdürü Doç.Dr.Gülbu Tanrıverdi yaptı. Tanrıverdi konuşmasında şunları ifade etti:

Uluslararası Hemşireler Birliğinin 2016 yılı için hemşirelik Teması “Hemşirelik Değişim için bir güç: Sağlık sisteminin dayanaklığının geliştirilmesi” olarak belirlenmiştir. Hemşirelerin değişim için bir güç olabilmesi için dünyadaki ve ülkemizdeki değişimin farkında olması, yenilikleri takip etmesi, girişimci olması ve yeni yaklaşımlar geliştirmesi gerekmektedir. 2000’li yalların başına kadar biz Bilişim, Tele, Avukat, Seyahat, Göç, Konsultasyon Liyezon, Kültürlerarası Hemşire ve daha birçok hemşirelik alanlarından bahsetmiyorduk. Eğitim sürecinden başlayarak hemşirelerin değişimin farkında olması ve bu değişimlere ayak uydurması gerektiğinin bilincinde olması kaçınılmaz bir gerçektir.

Rektör Prof.Dr.Yücel Acer konuşmasını; ‘Hemşirelik kavramını duyduğumuzda hepimizin içinin ısındığını belirtirken “Hemşirelik zor bir meslek. Bu zorluk bence mesaiden, yoğunluktan kaynaklanan bir zorluk değil. Mesai ve yoğunluk anlamında daha zor mesleklerde vardır. Hemşireliği onlardan daha zor yapan yönü sanıyorum; beklentilerin çok yüksek olması. İnsanların kendini en kötü hissettiği anlarda yani hastaneye düştüğü anlarda karşısında en sık gördüğü kişilerin doktorlar olmadığını daha çok hemşireler olduğunu biliyoruz. Bu da hemşirelerden beklentiyi çok yüksek kılıyor. Hemşirelerden her zaman güleryüz, ilgi ve alaka beklenir. Her an ve her şartta, sizin özel hayatınıza ilişkin şartlar ne olursa olsun, günün hangi saati olursa olsun hasta için hiç fark etmez; sizden her zaman güleryüz beklenir. Bu tabi bu işin en zor tarafı. Hepimiz insanız ve her zaman güler yüzle etrafa bakabilmek mümkün olmayabiliyor. Buna rağmen bunu becermeye çalışmak ve becermek işin en zor ve meşakkatli tarafı. Bu açıdan hemşireler büyük bir desteği, ilgiyi hak ediyor. Belli bir süre yurtdışında yaşamış sonra Türkiye’ye dönmüş, yurtdışına çıkmadan önce de Türkiye’de sağlık sektörünün ne halde olduğunu bilen birisi olarak ülkemizde sağlık sektörü ciddi mesafe katetti. Bu beni mutlu ediyor, inşallah bu daha da ileriye gidecek. Gururla görüyorum ki yurtdışında kaldığım ülkelerin bir kısmını sağlık sektöründe, sağlık hizmetlerinde geçmiş olmamız doğrusu bu ülke vatandaşı olarak beni mutlu ediyor.’ şeklinde ifade etmiştir.

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Yücel ACER tarafından Prof. Dr. Gülten ÖZALTIN’a Hemşirelik mesleğine yaptığı katkılardan dolayı plaket takdim edildi.

Etkinlik kapsamında “ICN 2016: Hemşirelik Değişim için bir güç: Sağlık sisteminin dayanıklığının geliştirilmesi” konulu panel, Prof.Dr.Gülten ÖZALTIN ve Doç.Dr.Gülbu TANRIVERDİ’NİN başkanlığında Yard.Doç.Dr. Selma ATAY, Yard.Doç.Dr. Gülnur AKKAYA, Öğretim Görevlisi Sevda EFİL, Uzman Hemşire Handan ALAN ve Hemşire Rukiye TUNÇ’un panelist olarak katılımıyla tamamlanmıştır.

Panelin arkasından Hemşirelik 4.sınıf öğrencilerinden Tuba Çevik, Elif Sucu, Elif Öztürk, İhsan Türüdü, Şerife Caymaz, Müslüme Akay, Canan Yıldız, Fatma Ergin, Emine Uysal’ın Halk Sağlığı Hemşireliği dersi kapsamında hazırladıkları “Hemşireler değişim için bir güç” konulu rol play büyük beğeni kazanmıştır.

Program etkinliğin düzenlenmesinde görev alan Öğr. Gör. Şengül Üzen,  Arş. Gör. Melike Yalçın Gürsoy Arş. Gör. Duygu Gül ve Arş. Gör. Tanju Oğul, Arş.Gör. Cüneyt Çalışkan ve Arş.Gör. Göksel Öztürk’e teşekkürlerin takdimi ile sonlandırılmıştır.