Hemşirelik Öğrencilerinden Toplumsal Hizmet Dolu Bir Dönem Daha

Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü son sınıf öğrencileri Halk Sağlığı Hemşireliği dersinin uygulamaları kapsamında dersin sorumlu öğretim üyesi Doç.Dr. Gülbu Tanrıverdi koordinatörlüğünde  Öğr. Gör. Seyran SERBEST, Arş.Gör. Melike YALÇIN GÜRSOY ve kurumlardan görevlendirilen Hemşire Canan COŞAN, Hemşire Ulviye ÇALIDAĞ, Nuray KORKUTAN, Hemşire Ünzile Gülten EROL ve Sadegül HASANOVA’nın desteği ile 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında Çanakkale il merkezinde yaklaşık 180 aileye ev ziyareti gerçekleştirdiler.

Toplamda her bir aileye dört kez olmak üzere yaklaşık 720 ev ziyareti  gerçekleştiren hemşirelik bölümü öğrencileri gebe, lohusa, yeni doğan, bebek, çocuk, kronik hasta, özürlü, kronik hasta ve yaşlılara ev ortamında sağlık eğitimi, danışmanlık, rehberlik, vaka yönetimi, uygulama ve izlem  yaptılar.  Ailelere gebelik süreci, doğuma hazırlık, lohusa bakımı, emzirme, yenidoğan bakımı, banyosu, bebek masajı, ek besinlere geçiş, aile planlaması yöntemleri, menopozda görülen yakınlarla başetme, tuvalet eğitimi, bütün yaşlara yönelik sağlıklı beslenme, kanserde erken tanı, kronik hastalıkların tedavisine uyum süreci, sağlıklı yaşam biçim davranışları, madde kullanımı ve birçok konuda bireysel ve grup sağlık eğitimleri gerçekleştirmişlerdir.

Sağlıklı toplumu hedef alan ve sağlığı koruma, geliştirme, yeniden kazandırma ve rehabilitasyon çalışmalarına odaklanan Halk Sağlığı Hemşireliği dersinin uygulamalarında ailelerde bilgi, tutum ve davranış  değişiklikleri gerçekleştirmiştir.  Yanı sıra Serçeler Köyü’ne yaptıkları köy ziyaretlerinde kadın, erkek ve çocuk gruplarına yönelik ev ortamında, kahvede ve sokakta eğitimler gerçekleştirmişlerdir. Aile Sağlığı Merkezlerinde ise kanserlerde erken tanı, aile planlaması yöntemleri, menopozla baş etme, gebelik ve doğuma hazırlık, yeni doğan ve bebek bakımına yönelik planlı grup eğitimleri gerçekleştirdiler.

Dersin sorumlu öğretim üyesi Doç. Dr. Tanrıverdi açıklamasında “2005 yılından beri Çanakkale’de Halk Sağlığı Hemşireliği uygulamalarında  öğrencilerim ve uygulamarımıza destek veren hemşire meslektaşlarımla birlikte yüzlerce aileye ulaştık. Onlarda bilgi tutum ve davranış değişikliği yapmaya çalıştık. Yanlış bilinen doğruları düzeltmek, bireyleri sağlık kurumlarına yönlendirmek için çok çaba sarf ettik. Geldiğimiz noktada hem kurumsal anlamda, hem ekip olarak daha güçlüyüz. Bu anlamda bireysel ve kurumsal destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Ayrıca ilk kez köy stajına onay veren üniversite yönetimine de çok teşekkür ediyorum. Ümit ediyorum ki Çanakkale’de  ulaşılmamış aile bırakmayacağız”.